Ce sunt provizioanele

in Articole

Am auzit zilele trecute vorbind la tv, o doamna de la o firma de leasing care spunea ca au pus bani deoparte, adica provizioane…..

Si am realizat ca a folosit un cuvant pe care, din pacate, nu il cunoaste.

Ce sunt provizioanele? Provizioanele sunt cheltuieli care apar la o societate, pentru anumite cazuri. De exemplu, o societate comerciala care vinde produse electronice isi constituie aceste provizioane pentru defecte aparute in timpul perioadei de garantie. Dar aceste provizioane nu se constituie oricum ci pe baza anumitor previziuni. Societatea de care vorbeam prevede ca, pe parcursul unui an, va avea produse returnate 5% din vanzari. Inseamna ca isi va constitui un provizion care sa reprezinte 5% din vanzari. In anul urmator, dupa ce, deja a avut vanzari, returnari, etc, va putea ajusta valoarea acestui provizion (prin marirea sau micsorarea lui) functie de noile previziuni. La fel, trebuie sa faca si institutiile financiare (bancare si non-bancare) pentru potentiali clienti neincasati (despre asa ceva vorbea doamna despre care spuneam la inceputul articolului).

A constitui un provizion inseamna cheltuieli. A-l suplimenta inseamna cheltuieli. A-l diminua sau a-l anula complet inseamna venituri. Din punct de vedere fiscal, aceste cheltueili cu provizioanele, respectiv veniturile legate de acestea pot fi deductibile sau nedeductibile, ceea ce inseamna ca ele pot influenta profitul fiscal, respectiv impozitul pe profit.

Insa, asa cum am mai aratat si in articolul referitor la cheltuieli, cand vorbim despre cheltuieli NU VORBIM despre BANI. Cheltuielile legate de aceste provizioane sunt doar niste sume care apar si influenteaza contul de profit si pierdere. Atat! Cum, la fel, veniturile care apar legat de micsorarea sau anularea provizioanelor sunt doar cifre! NU BANI

© account.ro – educatie financiara – 2009

… acest blog de educatie financiara doreste sa te ajute sa intelegi cat mai bine fenomenele economice din jurul tau …

{ 6 comments… read them below or add one }

1 alina June 7, 2011 at 3:40 pm

Nu cred ca aici vei gasi… dar nu se stie niciodata!

2 mihaela June 7, 2011 at 12:00 pm

cine imi da o lucrare de licenta legata de proovizioanele in sociatatile comerciale?

3 alina January 20, 2011 at 10:58 am
4 Bya January 20, 2011 at 5:54 am

Va rog daca se poate sa -mi spuneti care sunt coeficientii de provizioane specifice categoriilor de clasificare a creditelor. Va multumesc!

5 Alina December 20, 2010 at 2:40 pm

Puteti sa fiti mai explicita, va rog?

6 maria alexandra December 15, 2010 at 4:19 pm

ce presupune controlul operatiunilor bancare?

Previous post:

Next post: